Desinfektion

Desinfektion

(7 Artiklar)
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy

Desinfektion

När ditt vatten I poolen har fått rätt pH-värde bör det desinficeras. Desinfektion är processen för vattenbehandling där du tillsätter produkter för att undvika bakterier i vattnet.

Vid desinfektion är klor den produkt som är mest använd och effektiv.

På Welldana säljer vi 3 typer av klor:

  • Kalciumklor
  • Stabiliserande klor
  • Klor tabletter

KALCIUM KLOR

Vad är kalciumklor och hur använder man det?

Denna typ av klor har använts under många år och används för daglig klorering av er pool. Det är den typ av klor som är mest effektiv om du har en inomhuspool som nyttjas dagligen eller ofta. Kalciumklor är byggd på kalkbasis för att desinficera er pool kontinuerligt. Särskilt på kvällen efter användning på dagen. Man mäter klornivån, är den för låg tillsätter man bara klor.

Vad är för- och nackdelen med kalciumklor?

Fördelen är att det är inget annat som behövs, kalciumklor är allt som behövs.

Nackdelen är att den blir en hög klorförbrukning och daglig klorering kan bli dyrt.

 

STABILISERANDE KLOR

Vad är stabiliserande klor och hur används det?

Denna typ av klor innehåller cyanursyra, som hjälper till att skydda kloret från UV-strålar, vilket innebär att kloret håller längre och då också passar bra i utomhuspooler. Med denna typ av klor blir det då också mindre underhåll och det går längre mellan klorbehoven.

Det du måste göra med denna typ av klor är att testa cyanurinnehållet regelbundet för att hålla nere nivån genom backspolningar och delvis vattenersättning.

Vad är för- och nackdelar med stabiliserat klor?

Fördelen är att du har en långsiktig klorbehandling då den inte upplöses lika snabbt tack vare att cyanursyran skyddar kloret mot solen UV-strålar.

Nackdelen är att poolens cyanurinnehåll kan bli högt med risk för klorlås. Enda sättet att hålla koll på det är att byta ut vissa delar av vattnet med jämna mellanrum genom backspolning.

Vad är klorlås?

Det kan man få om man tillsätter för mycket cyanursyra så kan kloret skyddas så bra att det inte den inte fungerar längre.

KLORTABLETTER

Vad är klortabletter och hur används de?

Det finns olika sätt att tillsätta klortabletter i poolen. Antingen läggs den i en doseringsenhet som ligger och flyter på vattenytan och upplöses, långsamt, när vattnet rör sig. Den andra sättet är att lägga en klortablett i skimmern där du har flöde hela tiden.

Klortabletter passar bäst i medelstora till stora pooler och används mest i utomhuspooler.

Vad är för- och nackdelar med klortabletter?

Klortabletterna är mycket lätta att använda och håller längre än kalciumklor. Kan verka under flera dagar.

Nackdelen är att dom innehåller cyanursyra, precis som stabiliserande klor, vilket innebär att man måste mäta dess innehåll regelbundet så det inte uppstår klorlås

×
- +